17 de febrer del 2009

Carta oberta a Blanca Palmada sobre la constitució de la nova Taula Nacional per a la Universitat Pública

A l’atenció de Blanca Palmada,

A arrel de la proposta de creació d’unes taules de debat a nivell de Catalunya i vista la seva estructura i procediment, des de l’Assemblea de Facultats de la Universitat de Lleida volem expressar el nostre desacord i decepció davant del que entenem que és una postura unilateral i precipitada per part de l’administració pública.

En primer lloc considerem que aquest procés és una resposta fàcil i poc meditada davant les mobilitzacions que darrerament han estat succeint a nivell estatal. Tot i que es planteja com un mecanisme de debat de tota la comunitat universitària, el cert és que l’administració no està fent esforços per a una participació real.

D’altra banda, expressem el nostre rebuig a la metodologia que s’ha seguit a l’hora d’organitzar les taules. No pot ser que no es compti amb la opinió de la comunitat universitària per a plantejar la seva estructura, els temes a debatre, els participants i tot el que l’envolta.

Per començar, les conclusions que se’n extreguin haurien de ser referendades per la totalitat dels afectats. El futur de la universitat pública catalana no es pot decidir entre uns quants.

A més a més s’han d’establir els mecanismes adequats perquè els participants d’aquestes taules siguin realment representatius de la voluntat de la comunitat universitària. No es poden ignorar col·lectius tant interessats en el bon desenvolupament de l’educació com són els professors i el personal d’administració i serveis.

Val a dir, que molt sovint els estudiants claustrals, escollits amb percentatges de participació mínims, no participen en consells ni en les assemblees de facultat que és on els estudiants expressen les seves inquietuds davant els canvis educatius.

També cal fer esment al nostre desacord amb el centralisme i partidisme latent en la composició de les taules. No és raonable que els estudiants que puguin assistir siguin o bé claustrals o bé sindicals. Les ideologies de cadascú han de quedar relegades a un segon terme. Les persones realment interessades en un canvi en el sistema educatiu formen part generalment de les assemblees de facultats, aquestes són obertes totalment a l’estudiantat sense necessitat d’haver estat escollit ni haver d’estar subjecte a una ideologia concreta. Aquestes són les que haurien de representar als estudiants de cadascuna de les universitats, no només de Barcelona.

Per últim, volem donar una alternativa a aquest procediment perquè sigui realment transparent i fructífer. Considerem que els debats s’haurien d’iniciar a nivell d’universitat i posteriorment a nivell de Catalunya. D’aquesta manera s’aconseguiria que el resultat de les taules de debat fos legítim i democràtic.

Convidem doncs a la recapacitació, reflexió i replantejament d’aquestes taules de debat. Proposem que entre tots fem que d’aquest procés n’esdevingui un marc sòlid sobre el qual desenvolupar la futura educació pública i de qualitat.

Assemblea de Facultats de la Universitat de Lleida