9 de desembre del 2008

Les estudiants de la Universitat de Lleida s'uneixen a les tancades!

Passades les 12h de migdia d'avui dimarts dia 9 de Desembre, un grup d'estudiants de la Universitat de Lleida ens hem tancat a l'edifici del Rectorat, la Facultat de Lletres de la capital de Ponent.
Les assemblees s'han succeït al llarg del dia, formant comissions que gestionin tot el que pot suposar la tancada.
Ja al migdia, abans de dinar, una assemblea oberta amb la participació de més de 100 estudiants de la major part de Facultats han ocupat els espais que han cregut necessàris per dur a terme la primera assemblea general. S'hi han discutit temes relatius a la tancada, al procés anomenat de Bolonya i als pros i contres que representa aquest procés per cada carrera.
La UdL compta actualment amb uns 8000 estudiants, repartits per tota la ciutat. Hi ha assemblees de facultat a la de Cappont (Ciències de l'Educació, Politècnica i Dret i Empresarials), a l'ETSEA (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària) i a Lletres (filologies, i Geogràfia, Història i Història de l'art). En d'altres facultats no hi ha assemblea creada.
En assemblees prèvies s'ha acordat un text de tancada, reivindicant una sèrie de punts ratificats per les diferents assemblees de facultat, que venen preparant la tancada des de fa dies. Aquest és el text:

EN DEFENSA DE LA UNIVERSITAT PÚBLICA

L'OMC l'any 1995 elabora L'AGCS (Acord General de Comerç dels Serveis), amb una voluntat molt clara, la de mercantilitzar els serveis que els estats europeus fins ara havien considerat drets inapel·lables de "l'estat del benestar". És a dir transformar drets al servei de la societat en mercaderies al servei de les necessitats del mercat i els interessos empresarials de la gran burgesia.

Aquest acord és el que, 4 anys més tard esdevé el famós "procés de Bolonya" signat per la totalitat dels ministres europeus on s'acorda el "full de ruta" cap a la liberalització de l'ensenyament superior. Un procés que ha passat de puntetes, excessivament tecnificat, i que no ha tingut en compte cap mena de participació dels principals agents implicats ni de la comunitat universitària ni de la societat civil. Procés que l'equip rector n'està facilitant l'aplicació.

Tot aquest procés té principalment dos objectius:

  1. Fer de l'ensenyament superior un producte de compra-venda.

  2. Que els futurs graus i la recerca responguin única i exclusivament a les necessitats del mercat.

El curs passat la comunitat universitària de la UdL va tenir la oportunitat de participar en un referèndum convocat per un grup de membres claustrals en què es preguntava: s'ha de congelar l'aplicació de l'EEES i iniciar un debat sobre el futur de la Universitat Pública? A aquesta pregunta, un 95% dels més 1600 participants van respondre que sí.

Democràticament la comunitat universitària de la UdL va expressar la seva voluntat d'aturar aquest procés de reforma i la resposta de l'equip rector va ser clara: no podem incomplir la llei. No obstant entenem, com molt bé ens va dir el mateix rector en un debat obert a l'aula magna de l'edifici rectorat, que la universitat és la institució del progrés social, la punta de llança de la societat del coneixement, la cultura i els valors democràtics. Per tant entenem de la lluita per allò que és just. Fent nostres aquests valors i voluntat, estem convençuts que aquest procés malgrat ésser legal, no és just doncs és un clar retrocés per el conjunt de les classes populars.

Amb la única voluntat d'aturar l'aplicació de l'EEES a la UdL anunciem que els estudiants ens tancarem a les facultats per un període indefinit fins que es respecti la voluntat de la comunitat universitària de la UdL expressada democràticament en el referèndum del curs passat.

És per això que demanem a l'equip rector els següents punts:

1. Defensi la voluntat de la comunitat universitària expressada democràticament davant els organismes públics competents.

2. Congeli l'aplicació del procés de reforma a la UdL

3. Articuli el debat per afrontar el futur de la Universitat Pública.





Aquest text ha estat firmat per les Assemblees de facultat i pel SEPC.


Aquest Blog pretèn ser la eina de difusió a Internet d'aquesta tancada. Una tancada que durarà tant com els i les estudiants decidim, ja que considerem que ens hi juguem ja no només al Universitat que volem; creiem que la Universitat, com a espai de coneixement que és, s'està convertint en una fàbrica de màquines al servei del poder. Creiem que cal que la gent ho sàpiga. Creiem que ho heu de saber. Creiem que ho hem de desenmascarar.

Pensem fermament que una altra universitat és possible, i ens hem tancat per somniarla. Volem que la somiïs amb nosaltres. Ho volem tot i ho volem ara.

Esperem, desitgem que ens recolzis. Hi va el futur del teu fill, la teva neta, el teu germà... No només volem somniar la universitat, sinó que, com el que ens hi juguem, somniarem la societat que volem. Perquè en volem una altra. Perquè n'exigim una altra.

La Universitat de Lleida es mereix aquest debat. I ha de ser un debat àmpli i horitzontal, on tots els punts de vista hi capiguen, també els teus, també els nostres.

Somnia, crea, decideix, tanca't, parla, somriu. Viu la Universitat! Ho volem tot i ho volem ara!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Aixó de l'espai europeu d'enseyament superior EEES hem recorda les sigles de les empreses de treballs temporals!! O sia, precarietat, en tot, especialment en la formulació de noves idees i/o alternatives. Es el que pasa amb la politica d'avui dia, que només serveix per possar 'parxes' i tot plegat es una escumadera, l'aigua s'esmuny per tot arreu. Cal noves formulacions ja que els problemes son antics. Endevant amb l'okupació, donar nova vida a la casa dels seminaristes es redreçar la história, es pagar un deute. Salut, sou la darrera esperança per canviar el món, almeyns el lleidatá, i mira que costa!!
Una abraçada desde el Segria de dalt, el Sigris iber.